Thailändsk Kycklinggryta

Denna gryta brukar vara en av mina paradrätter när jag bjuder på mat hemma. Den är grymt god med mycket hetta.
- Prep Time : 10 minutes
- Cook Time : 60 minutes
- Yield : 6
- Allergens : Laktosfri
Ingredients
- Kycklingfilé - 1 kg
- Ingefära - 2 tsk, torkad
- Kokosmjölk - 2 brk
- Gul lök - 1 stor
- Röd Currypasta - 1-2 msk
- Mango Chutney - 2 msk
- Ostronsås - 1 msk
- Sesamolja
- Fisksås
- Umami - 1 tsk (asiatisk smaktillsats)
- Kycklingbuljong - 1 tärning
- Risvinäger
- Potatis
- Tillbehör
- Ris - (gärna basmati eller jasmin)
- Färsk basilika
Instructions
- Skiva och strimla kycklingen i tuggvänlig storlek.
- Stek kycklingen i en stekpanna tillsammans med ingefäran tills den har fått en yta. Den behöver inte vara färdig rakt igenom, den ska ändå koka i grytan sedan. När kycklingen är stekt flyttar du den till en gryta.
- Dela löken och skiva upp den i tunna halvmånar. Den ska inte hackas. En lagom storlek på lökstrimlorna är om du kan få in den i munnen utan att dela den först. Tuggvänlig bit alltså.
- Lägg ned löken i grytan.
- Häll i koksomjölken, currypastan, mango-chutneyn, ostronsåsen, kycklingbuljong och Umami.
- Stänk över några droppar sesamolja, fisksås och risvinäger.
- Låt det hela puttra på svag värme i minst 30 minuter.
- Smaka av med fisksås för sälta efter behag.
- Skala och koka potatisen.
- När potatisen är färdig, häll av vattnet och skär potatisen i bitar, det ska bli ungefär 4-5 bitar av en potatis.
- Samtidigt som du börjar koka potatisen kan du även sätta på riset. Här väljer du själv hur många portioner du vill ha. Läs på din förpackning. Ungefär 5 minuter innan du ska servera lägger du ned potatisbitarna i kastrullen och låter alltihopa koka/puttra upp i grytan.
- Servera tillsammans med riset. Dekorera med färska basilikablad på varje talrik. Tycker man inte att det är tillräckligt starkt kan man gärna ha lite sambal oelek som extra tillbehör vid bordet.
Lämna ett svar