Stifado

Stifado är en traditionell grekisk gryta oftast gjord på kaninkött eller hjort. I min version presenteras den på högrev. Stifado är smaksatt med örter som oregano, kanel och nejlikor som ger grytan en rund smak och typiskt grekisk sötma. Avnjutes bäst med tzatziki samt kokt potatis men kan lika väl serveras med ris.
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 2h 30 min
- Yield : 4
- Allergens : Nötfri
Ingredients
- Högrev - 800 g
- Rapsolja - 1 msk
- Gul lök - 2 st
- Vitlöksklyftor - 3 st
- Tomatpure - 2 msk
- Socker - 1 tsk
- Tomater - 400 g
- Basilika - 1 msk
- Rödvinsvinäger - 1 msk
- Oregano - 2 tsk
- Lagerblad - 2 st
- Oxbuljong tärningar - 3 st
- Kanelstång - 1 st
- Nejlika - 1 krm (mald)
- Vegeta - 1 msk
- Salt
- Peppar
- Vitvinsvinäger - 1 msk
- Steklök - 100 g
- Smör - 25 g
- Potatis - 600 g
- Tzatziki
- Grekisk yoghurt - 3 dl
- Gurka - 1 hel
- Vitlöksklyftor - 2 stora
- Olivolja - 1 msk
- Flingsalt - 2 nypor
- Mynta - 1 tsk (torkad)
Instructions
1. Putsa köttet och skär i centimeter stora bitar.
2. Skala gullökarna.
3. Finhacka vitlöken och skär den gula löken i grova bitar.
4. Bryn köttbitarna i olja, tillsätt gullökarna samt vitlöken och låt det fräsa en stund.
5. Krossa tomaterna med en liten lök, 2 vitlöksklyftor och en matsked basilika.
6. Häll i tomatblandningen tillsammans med sockret, rödvinsvinägern, kryddorna, buljongtärningarna och Vegetan.
7. Fyll på med vatten så det täcker köttet.
8. Låt grytan koka under 2 timmar. Skumma av.
9. Koka potatisen.
Tzatziki
10. Riv ner en hel gurka i grova strimlor.
11. Lägg i en sil med salt över låt stå i ca 15 min.
12. Pressa ur vattnet från gurkan.
13. Blanda gurkan med yoghurt och pressa i vitlöken, pepparn, myntan och olivoljan.
Fortsätt med grytan...
15. Skala steklökarna och lägg ner dom i en gryta med 25 gram smör.
16. Stek tills dom börjar får ljusbrun färg.
17. Häll över vitvinsvinäger låt det sjuda tills den kokat in i löken.
18. Tillsätt den stekta löken till grytan.
19. Servera med potatis och tzatziki.
Lämna ett svar