Chili con carne

Chili con carne, översatt från spanska betyder chilipeppar med kött. Det är en kryddstark gryta som bland annat består, i min version, av kött, chili, bönor, lök, vitlök och spiskummin.
Människan har inte kunnat enas om ursprunget för maträtten och inte heller om vilka de riktiga ingredienserna är, men enligt min åsikt kan man inte förneka det mexikanska kökets influenser.
Chili con carne är den officiella maträtten i Texas, USA sedan 1977.
Njut av min version av Chili con carne nedan.
Ingredients
- Köttfärs - 500 g
- Gullök - 1 st
- Vårlök - 2 st
- Rapsolja - 3 msk
- Chili pulver - 1 tsk
- Mejram - 1 msk
- Spiskumin - 1 tsk
- Flingsalt - 1 nypa
- Paprika pulver - 1 tsk
- Kidneybönor - 350 g
- Tomatpure - 2 msk
- Oxfond - 2 msk
- Rödvin (smakstarkt) - 1 dl
- Tomat - 4 st
- Vatten - 3 dl
- Ris
- Ris - 4,5 dl
- Vatten - 9 dl
Instructions
1. Häll oljan i grytan tillsammans med kryddorna.
2. Hacka löken och fräs den i grytan.
3. Bryn köttfärsen.
4. Skölj av tomaten och vårlöken, skala vitlöken.
5. Skär tomaten, vitlöken i klyftor. Mixa.
6. Hacka vårlöken och tillsätt dom i grytan.
7. Rör ner den mixade tomaten och vitlöken.
8. Tillsätt tomatpure, bönorna och vatten.
9. Tillsätt vinet och oxfonden.
10. Koka i 20 min.
11. Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.
Lämna ett svar