Saftig rödbetskaka

Saftig Rödbetskaka

By 2014-01-19

Vissa påstår att saffran enbart hör julen till, men till det säger jag bara pyttsan. Varför ska man bara äta saker som är gott en viss tid på året? Denna kaka kan du baka när som helst. Den är supergod och håller sig dessutom fräsch ovanligt länge ifall du inte äter upp hela på en gång. Det här receptet är dessutom ett riktigt kul, och gott, alternativ till den klassiska morotskakan.

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 50 minutes
  • Yield : 8

Ingredients

Instructions

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Blanda socker, vetemjöl, salt, kardemumma, muskot, kanel, bikarbonat och vaniljsocker i en relativt stor bunke
  3. Smält smöret i en kastrull
  4. Knäck i äggen i bunken och häll i både oljan och det smälta smöret
  5. Blanda med en träslev till en jämn smet (den kommer att vara trög och kletig)
  6. Skala rödbetorna och riv dom ganska smått på ett rivjärn eller med en matberedare
  7. Mät upp valnöterna och hacka i små bitar (mosa inte nötterna så det blir mjöl)
  8. Blanda ned både rödbetor och valnötter i smeten
  9. Smörj och bröa en form (välj en form som är rätt hög då kakan kan jäsa en del och kommer bli förstörd om den pyser över i ugnen)
  10. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i ca. 50 minuter (Testa med en sticka för att se om kakan är klar, den ska inte vara kladdig. Tänk på att vara snabb med ugnsluckan så att den inte sjunker ihop om kakan inte skulle vara klar)
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan du smetar ut saffranscrémen på den. Om kakan är för varm smälter krämen och blir rinnig
  1. Vispa ihop ingredienserna till krämen med en elvisp tills den är jämn och fin
  2. Vänd upp kakan på ett fat och fördela crémen ovanpå
  3. Rosta mandelspånen i ugnen eller i en stekpanna. Använd med fördel ugnen då den redan är varm. Sprid då ut spånen på ett ugnssäkert fat (eller en plåt) och rosta högt upp i ugnen med grillfunktion. Det går riktigt fort, så var aktsam så dom inte bränns.
  4. Dekorera med mandelspånen och annat vackert som du tycker passar

Förvara i kylskåpet i en tårtkartong eller liknande om den inte serveras eller äts upp på en gång

Print

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.