Morotskaka

Det finns massor av olika sätt att göra en morotskaka på, men det här är en av de bättre varianter tycker jag. Den blir riktigt god och balanserad i smakerna.
- Prep Time : 15 minutes
- Cook Time : 50 minutes
- Yield : 10
Ingredients
- Ägg - 3 st
- Socker - 3 dl
- Vetemjöl - 3 dl
- Bakpulver - 1,5 tsk
- Bikarbonat - 1,5 tsk
- Vaniljsocker - 1 tsk
- Kardemumma, hel - 1 tsk
- Ingefära, färsk - 2 cm (ca 2 tsk riven)
- Rapsolja - 1,5 dl
- Morötter - 4,5 dl rivna
- Salt - 0,5 tsk
- Frosting
- Philadelphiaost - 200 g
- Florsocker - 2-3 dl
- Citron - 1/2 st
- Rivet citronskal - från 1/2 citron
- Flingsalt
Instructions
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp.
- Stöt kardemumman fint i en mortel.
- Skala ingefäran och riv ner den i bunken med äggsmeten.
- Blanda ner alla torra ingredienser i bunken och blanda noga. (Smeten blir rätt trög, men det är precis som det skall vara)
- Riv morötter och vänd ner i smeten tillsammans med oljan. Vispa inte med elvisp utan vän runt med en slev.
- Smörj och bröa en form. Välj en lagom stor form, gärna med hög kant. Kakan jäser en hel del i ugnen och den får inte pysa över, för då sjunker den ihop.
- Häll i smeten i formen, och fördela jämnt om den inte flyter ut av sig själv.
- Grädda i ugnen i ca. 50-60 minuter. Kontrollera med en sticka, den skall inte vara kladdig när det är klart.
- Ta ut kakan och låt den svalna och vänd sedan upp den på ett fat.
Frosting / Servering
- Blanda ihop alla ingredienser till frostingen.
- Bred ett jämnt lager över kakan, eller ringla över färdigskurna bitar direkt på talriken, vilket du tycker är snyggast.
- Dekorera gärna med lite kanel, och några få flingor flingsalt. Tänk på att inte använda för mycket salt, det ska bara ge en liten touch åt smaken.
Lämna ett svar