Jonas Rågbröd

Jonas Rågbröd

By 2017-10-16

Det finns massa olika rågbröd, detta är min variant. Ganska likt ett Danskt Rågbröd.

Ingredients

Instructions

Dag 1: Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet och låt jästen smälta. Tillsätt mjölet och blanda väl till en jämn smet. Jäs under lock till dagen efter.

Dag 2: Tillsätt vatten och blanda runt. Tillsätt de övriga ingredienserna, med saltet sist och blanda väl. Kör matberedaren (eller rör för hand) i minst 5 minuter efter att allt är väl blandat. Jäs i cirka 1-2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Smörj tre brödformar och dela upp smeten jämnt i formarna. Jäs i 30 minuter medan ugnen blir varm. Sänk till 200 grader och sätt in brödet i mitten av ugnen. När brödet stoppats in, häll vatten i botten på ugnen eller i en ugnsplåt under brödformarna, cirka en kaffekopp. Grädda tills mitten av brödet nåt en temperatur av 98 grader.

Ta ut formarna ur ugnen och låt svalna tills du kan ta i formarna. Ta ur brödet och låt vila under handduk tills det svalnat helt. Det kan gärna stå tills dagen efter innan du äter. Då sätter sig brödet riktigt bra. Ska man frysa in det så brukar jag göra det när brödet sjunkit till cirka 37 grader inuti. Naturligtvis i väl förslutna fryspåsar.

Print

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.